» Bez kategorii, Ciasta i ciasteczka, Kobieta, Kuchnia, Potrawy mączne, Przepisy » Słodkie przepisy na koniec karnawału

Słodkie przepisy na koniec karnawału

Nadchodzi Wielki Post, co oznacza, że kończy się czas karnawałowych szaleństw. Aby ostatki były udane, na naszych stołach nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Oto lista prostych i sprawdzonych przepisów, które osłodzą nam koniec karnawału. I tym razem nie są to pączki i faworki.

Pancakes – prosto z Ameryki

Pancakes to małe placuszki goszczące codziennie na stołach Amerykanów. Doskonale komponują się ze słodkim syropem klonowym, który niestety w Polsce spotykany jest bardzo rzadko. Z powodzeniem zastąpi go konfitura wiśniowa, krem nutella lub roztopione masło z cukrem.

Potrzebujesz:

  • maślankę (1 i ¼ szklanki)
  • przesianą mąkę (1 i ¼ szklanki)
  • 1 jajko
  • oliwę z oliwek (¼ szklanki)
  • sodę (1 łyżeczka)
  • proszek do pieczenia (1 czubata łyżeczka)
  • cukier puder (¼ szklanki)
  • szczyptę soli

Wszystkie składniki miksujemy blenderem do uzyskania masy o konsystencji śmietany. Ciasto zawiera oliwę, więc nie ma potrzeby rozgrzewania tłuszczu na patelni. Placuszki smażymy równomiernie z dwóch stron na średnim ogniu.

Bon Appétit!

Hiszpańskie racuszki

Hiszpanie to naród, który potrafi korzystać z uroków karnawału jak żaden inny. Odzwierciedleniem hiszpańskiego temperamentu są aromatyczne racuszki pachnące cynamonem i cytryną.

Potrzebujesz:

  • przesianą mąkę (1 szklanka)
  • 4 jajka
  • startą skórkę cytrynową (1 łyżeczka)
  • oliwa z oliwek (5 łyżek)
  • mleko (½ szklanki)
  • szczypta soli
  • woda (½ szklanki)

Do rondelka wlewamy mleko, wodę i oliwę. Dodajemy startą skórkę cytrynową. Po zagotowaniu wsypujemy mąkę i zmniejszamy ogień. Ciągle mieszamy, aż do momentu kiedy ciasto uzyska gładką jednolitą strukturę i zacznie odklejać się od ścianki naczynia. Odstawiamy do ostudzenia.

Miksujemy ciasto przez ok. 1 minutę na wolnych obrotach, powoli dodając jajka. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Do rozgrzanego głębokiego oleju wkładamy ciasto, najlepiej za pomocą łyżeczki. Racuszki powinny smażyć się przez ok. 3 minuty. Docelowo mają być złociste i puste w środku. Na koniec posypujemy je cynamonem i cukrem pudrem.

Qué aproveche!

Kategorie: Bez kategorii, Ciasta i ciasteczka, Kobieta, Kuchnia, Potrawy mączne, Przepisy Tagi: , , ,

  1. Ania pisze:

    Mniam mniam…a tak by the way to pancakesy można też zrobić na zsiadłym mleku:)

  2. qubek pisze:

    Chętnie spróbuję. Widziałem takie tylko w filmach z usa jak do tej pory :P

  3. ale.. pisze:

    Muszą być pyszne, na sam widok jestem głodny :P

  4. ilka pisze:

    Robiłam wczoraj i wyszły pyszne, zniknęły ze stołu w 15 minut!

  5. gośka pisze:

    W weekend się za nie biorę!

  6. iga pisze:

    Szkoda, że jestem na diecie :(

  7. miki pisze:

    Najchętniej spróbowałabym tych hiszpańskich racuszków.

    1. michać pisze:

      Podłączam się :) może ktoś zrobi i napisze jak wyszły?

  8. Anka pisze:

    Ja jadłam w zeszłym tygodniu i były naprawdę smaczne.

Dodaj komentarz

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>