» Ciekawostki, Inspiracje, Kuchnia » Zdobienie potraw

Zdobienie potraw

Nic tak nie działa na zmysły jak pięknie podany posiłek. Kolorowe dekoracje wykonane z owoców i warzyw podnoszą walory smakowe każdej potrawy. Wydawać by się mogło, że zdobienie potraw to wymysł współczesnej cywilizcji, a tymczasem jest to sztuka stara jak świat. Garnirowanie, bo o tym mowa, wywodzi się ze starożytnych Chin. Potrawy dekorowali nawet ludzi prości i ubodzy, ponieważ czynność ta była dowodem ich wdzięczności za dary ofiarowane przez naturę. W kolejnych wiekach sztuka dekorowania potraw odeszła w zapomnienie, by ponownie powrócić wraz z rozwojem turystyki masowej w dziewiętnastym stuleciu. Restauratorzy i właściciele hoteli zaczęli dbać o każdy szczegół cieszący oko turysty. Dobre jedzenie jest podstawą każdej udanej wycieczki, więc przywrócenie garnirowania do łask było rzeczą zupełnie naturalną. Pojawiła się też nowa nazwa – carving stał się synonimem garnirowania. Wbrew pozorom nie jest to sztuka wymagająca specjalnych umiejętności czy talentu. Wystarczy zaopatrzyć się w akcesoria, które znacznie ułatwią nam pracę: ostre nożyki, obieraczki, szatkownice i wykrawarki. Do dekoracji nadają się niemal wszystkie warzywa i owoce, zatem jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.

Zdobienie potraw jest świetnym sposobem na małego niejadka. Z pomidora możemy wyczarować piękną biedronkę, z marchewki rudego lisa, z winogron kolorową gąsienicę, a z ogórka prawdziwego krokodyla. Czy można oprzeć się tak przyrządzonym owocom i warzywom? Raczej nie. A oto prosty przepis na owocową wyspę, która spodoba sie każdemu dziecku. Bierzemy średniej wielkości talerz, najlepiej żółty lub niebieski, obieramy mandarynkę i z pojedynczych kawałków układamy wyspę. Banana kroimy w krążki, które mogą posłużyć do zbudowania pnia palmy. Kiwi kroimy w podłóżne paski, które świetnie imitują palmowe liście. Jeszcze tylko słońce, które można wyczarować z plasterka pomarańczy i codzienna porcja witamin gotowa. Doskonałym uzupełnieniem może być świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wystarczy odrobina chęci, aby przeobrazić posiłek w kolorową ucztę dla zmysłów.

Kategorie: Ciekawostki, Inspiracje, Kuchnia Tagi: , ,

  1. d.w pisze:

    Co prawda dużo zabawy jest z dekoracją, ale tak przyozdobione posiłki bardziej smakują :D

  2. nika pisze:

    Nie od dzisiaj wiadomo, że kolorowe i urozmaicone jedzenie lepiej smakuje.:-)

  3. lena pisze:

    dla mnie nie musi super wyglądać tylko dobrze smakować :P

  4. qubek pisze:

    Dania powinny również cieszyć oko ;)

  5. lola pisze:

    Kiedyś będą na wczasach w Hiszpanii, spotkałam się z pięknie przyozdobionym stołem szwedzkim. Naprawdę robiło to wrażenie.Dużo pracy z tym jest,jednak efekt superowy

  6. Ania pisze:

    Im lepiej wygląda, tym lepiej smakuje. Taka jest prawda:)

Dodaj komentarz

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>